Terveys

Ruokariippuvuus ja mieliteot, mitä sielusi sanoo?

15.06.2017, Katri Laitila

15 kesä 2017

Ruokariippuvuus ja mieliteot, mitä sielusi sanoo?

Kirjoittanut 

Ruokariippuvuus ja mieliteot, mitä sielusi sanoo? pixabay

Oletko koskaan miettinyt miksi jotkut ihmiset kaipaavat enemmän makeita kuin suolaisia ruokia? Tai miksi sinulla on loppumaton ruokahalu rasvaisten ja friteerattujen tuotteiden suhteen varsinkin stressaantuneena? Saatat olla kiinnostunut siitä mitä nämä mielihalut kertovat sisimmästämme.

Riippuvuus ruokaan on jotain minkä kanssa miljardit ihmiset kamppailevat joka ikinen päivä ympäri maailmaa. Itse asiassa tutkimus joka tehtiin vuosina 2011-2012 Yhdysvalloissa osoitti, että yli 78,6 miljoonaa ihmistä (1/3 amerikkalaisista) oli vaikeuksissa ruokariippuvuuksiensa kanssa.

Tässä artikkelissa lähestymme kolmea houkuttelevimmista ruokaryhmistä ja lähestymme kutakin kokonaisvaltaisesti.

3 tyypillisintä himoa ja niiden syvempi merkitys

Mieti hetki seuraavia kysymyksiä: Millainen ruoka houkuttelee sinua eniten? Oletko himoinnut lähimarketin suklaajäätelöä? Entä hemmotteletko itseäsi suolaisilla kuten suolapähkinöillä tai sipseillä? Ehkä et voi vastustaa pikaruokaa kuten pizzaa tai hampurilaisia?

Jokainen näistä himoista viittaa syvempiin fysio- tai psykologisiin tarpeisiin ja usein vahvimmat ja pysyvimmät mielihalumme paljastavat paljon tunnetiloistamme.

Mistä sinä olet riippuvainen?

Makeat

Stereotyyppi yksinäisestä ja emotionaalisesti epävakaasta suklaaholistista paljastaa paljon makean himoajan olennaisista piirteistä. Kuinka monesti olet kääntynyt suklaan, jäätelön tai muun makean puoleen lohduttaaksesi itseäsi? Oletko nähnyt jonkun ystäväsi tai perheenjäsenesi hamstraavan irtokarkkeja tai muita makeisia ”hoitaakseen” rankan päivän pois alta?

Minä todellakin käännyn makean puoleen (varsinkin suklaaleivosten ja juustokakkujen) kun olen henkisesti stressaantunut. On outoa etten ole koskaan kyseenalaistanut miksi teen niin, ennenkuin nyt. Syy piilee siinä että olen kieltäytynyt tuntemasta kaikkia tunteitani, joten kun syön makeita, ne saavat minut nauttimaan taas elämän makeudesta – ei tosin aidosta makeudesta, vaan keinotekoisesta.

Makeat herkut toimivat siis ikään kuin laastarina joka peittää alleen huonot kokemukset ja tunteet kuten vihan, petetyksi tulemisen, surun, häpeän, katkeruuden ja niin edelleen. Makea harhauttaa ja antaa hetkellisen nautinnon sitä nauttivalle.

Potenttiaalinen opetus: Tutustu muihin tapoihin tunteiden käsittelyyn. Kokeile meditaatiota, kognitiivisia käyttäytymisterapioita tai mindfullnes harjoittelua. Harjoittele ennen kaikkea itsesi hyväksymistä, se on paras tapa parantua epämukavista tuntemuksista.

Suolaiset

Suola on hyvin luonnollinen elementti: se on läsnä maassa, meressä, sateessa ja se on läsnä myös kehossamme. Suola itseasiassa tasapainottaa ja säätelee verenpainetta, kehon nesteitä ja lihasten toimintaa. Ei siis tule yllätyksenä, että ihmiset jotka kaipaavat suolaa kaipaavat tavallisesti myös kontrollia ja vakautta elämäänsä.

Kaikista riippuvuuksista suola on se jonka kanssa henkilökohtaisesti kamppailen eniten. Rakastan kaikkea suolaista ja himoan sitä eniten varsinkin silloin kun tunnen olevani stressaantunut ja maassa.

Jos tunnet olevasi luonteeltasi niin sanottu kontrollifriikki ja vihaat epävarmuutta, epätasapainoa ja epävakautta elämässäsi, saatat hyvinkin todennäköisesti olla suola-addikti. Kuten mineraaleista tehty linnoitus, uskon suolan alintajuisesti ”jähmettävän” meitä, koska mitä enemmän suolaa kehossamme on, sitä paksumpaa on myös veremme ja sitä vaikeampaa valtimoidemme on toimia.

Uskon myös että ihmiset joilla on luontaisesti vähän energiaa ja jotka ovat alttiita alhaiselle verenpaineelle (kuten minä) kaipaavat väistämättä suolaa enemmän, kuin sokeria tai rasvaisia ruokia, sen luonnollisen ja vahvistavan vaikutuksen ansiosta.

Potenttiaalinen opetus: Luottamuksen kehittäminen elämää kohtaan voi olla vaikeaa koska se vaatii meitä löysäämään kuvitteellista silmukkaamme. Totuus kuitenkin on, että elämä on arvaamatonta ja muutos on väistämätöntä. Mitä nopeammin kehitämme nöyremmän ja realistisemman kuvan siitä, mitä todella voimme elämässämme hallita, sitä paremmaksi alamme itsemme tuntea. Jälleen kerran, luottamaan oppiminen ja sen hyväksyminen mitä todella voimme hallita vaatii oman itsensä hyväksymistä.

Rasvaiset

Maksa käsittelee kaiken rasvan jonka kulutamme, ja maksaa pidetään sisäisen voimamme ”istuimena”. Lisäksi palleachakra sijaitsee samassa paikassa kuin maksa ja sekin liittyy henkilökohtaisen voiman ja vastaavasti henkilökohtaisen tyytymättömyyden (ahdistuneisuus, katkeruus, kateus jne.) tunteisiin. Niinpä sanotaankin, että ihmiset jotka himoitsevat rasvaisia ruokia haluaisivat itseasiassa päästä käsiksi noihin sisimpiin voimiinsa koska he kärsivät usein heikosta itsetunnosta ja arvottomuudesta.

Potentiaalinen opetus: Rakkauden kehittäminen itseään kohtaan on elintärkeää, kun yrittää tavoitella sisimpiä voimiaan. Kuinka voit puhua ja tulla kuulluksi jos et arvosta omaa ääntäsi? Kuinka voit olla oma aito itsesi, rakastamatta ensin sitä joka se aito oma itsesi on? Paras neuvo rasvaisten ruokien himoitsijalle on yrittää löytää keinoja yhdistyä sisäisen voimansa kanssa. Toinen tapa on harjoittaa henkisiä traditioita kuten shamaanista matkustamista ja sielun kanssa työskentelyä.

Riippuvuus ruokaa ei tarkoita pelkästään sitä että olisi ahne tai ahmatti vaan uskon että sen perimmäinen tarkoitus on himoita ja ahnehtia aitoutta, onnea ja kokonaisuutta.

Seuraavan kerran kun himoitset jotakin, kysy itseltäsi: ”Mitä se on, mitä todella himoitsen tällä hetkellä?”. Saatat yllättyä siitä mitä löydät.

Aletheia Luna

https://lonerwolf.com/food-addiction/

*

http://www.kuudesaisti.net/meilta-ja-maailmalta/ruokariippuvuus-ja-mieliteot-mita-sielusi-sanoo


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *