Yleinen

Miten yhdistää henkisyys omaan elämään: Ulkoisesta tiedosta sisäiseen viisauteen

13.06.2017, Katri Laitila

13 kesä 2017
Miten yhdistää henkisyys omaan elämään: Ulkoisesta tiedosta sisäiseen viisauteen https://pixabay.com/fi/tytt%C3%B6-kaunis-nainen-seksik%C3%A4s-863340/

Aikamme on kypsä henkisyydelle ja ihmiskuntana kuljemme vihdoin kohti syvempää ymmärrystä. Mutta miten tuoda henkisyys arkeen? Vastauksia voi hakea niin tieteestä kuin uskonnostakin. Osa 2: Ulkoisesta tiedosta sisäiseen viisauteen

Tieteellistä maailmankuvaa korostavat kannanotot keskittyvät aineelliseen maailmaan. Tällöin on helppoa erehtyä luulemaan, että kaikki tietämisen arvoinen on ulkopuolellamme. Pahimmillaan vaiennamme sisäisen viisautemme äänen.

Ulkoisesta tiedosta siirtyminen syvemmälle sisäiseen viisauteen tarkoittaa, että on ymmärrettävä keskinäinen riippuvuutemme kaikesta olemassa olevasta. Keskinäinen riippuvuus sitoo sinua muihin ihmisiin, eläimiin ja maapalloon.

Henkisyys liittyy universaaliin viisauteen ja tietoon. Kun totuus on universaali, ei sillä ole väliä, minkä uskontokunnan piirissä henkisyyttä harjoitat. Eri uskontokunnat puhuvat samasta asiasta eri sanoilla. Henki, ja samalla tietoisuus, on yksi.

Uskonnolliset kytkökset eivät ole välttämättömiä

Tiesitkö, että uskonnollisilla kytköksillä ei ole merkitystä sisäisen viisauden saavuttamisen kannalta? Oikeaoppisuus on toisarvoista aidon sisäisen viisauden ja hengellisyyden rinnalla.

Voit elää täydempää, myötätuntoisempaa ja merkityksellisempää elämää, vaikka et sitoutuisikaan tiettyyn henkiseen polkuun. Toisaalta, uskonnollisista kytköksistä ei ole haittaakaan elämän hengellisyyden lisäämisessä.

Tiedettäkin tarvitaan

Sisäisen viisauden korostaminen ulkoisen tietämisen rinnalla ei tarkoita sitä, ettei tutkimusta tarvittaisi. Tutkimusta tarvitaan, ja tutkiva katse olisi hyvä suunnata välillä sisäiseen maailmaamme. Silloin on mahdollista oppia tuntemaan itsensä. Kun tunnet itsesi, voit lisätä henkisyyttä elämässäsi yhdistämällä järjen ja tunteen.

Kun kohdistat katseen sisäiseen maailmaasi, tulet kohtaamaan paljon henkistä melua. Se voi tehdä mielesi levottomaksi. Mieli ei haluaisi irrottautua tekemisen tilasta, kiireestä ja kaikista tavaroista, joilla täytämme elämäämme.

Kun näet sisäisen viisautesi ja tunnet itsesi tarkkaan, opit näkemään toiset ihmiset todella hyvin. Eri uskonnot tarjoavat sisäisen viisauden kasvattamiseen vaihtoehtoisia menetelmiä eli henkisiä polkuja.

Pääset olennaisten asioiden äärelle tutkimalla erilaisia polkuja, omaksumalla jonkun niistä ja sitä seuraamalla. Kysy henkisellä polulla kulkiessasi, mitä polulla kulkeminen opettaa sinulle itsestäsi. Opit ajattelemaan syvällisemmin elämästäsi, samalla elämäsi henkistyy.

Kirjoitus perustuu Karmapa Ogyen Trinley Dorjen kirjaan Jalo sydän. Kuinka muuttaa maailmaa sisältä päin. Basam Books, 2016.

*

http://www.kuudesaisti.net/meilta-ja-maailmalta/miten-yhdistaa-henkisyys-omaan-elamaan-tiede-ja-uskonto-2


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *